SON GELİŞME
--:--:--

Lübnan Başbakanı Selam X Hesabının Ele Geçirildiğini ve İsrail Karşıtı Paylaşımının Silindiğini Açıkladı

0 Yorum Yapıldı
Bağlantı kopyalandı!
Lübnan Başbakanı Selam X Hesabının Ele Geçirildiğini ve İsrail Karşıtı Paylaşımının Silindiğini Açıkladı

Lübnan Başbakanı Selam, sosyal medya platformu X’teki hesabının ele geçirildiğini ve İsrail karşıtı bir paylaşımın silindiğini açıkladı. Başbakan Selam, hesabına izinsiz erişildiğini fark etmesinin ardından bir gün önce yaptığı ve silinen mesajını yeniden yayımladı.

Selam, yeniden yayımladığı mesajında “Dün yazdıklarımı yeniden paylaşıyorum, hesabıma girerek bunları silmeyi başaran birinin olduğu ortaya çıktı” ifadelerini kullandı. Başbakan, çarşamba günkü paylaşımında İsrail’in Lübnan’ın güneyindeki el-Mansuri, Zuvter eş-Şarkiyye ve Kefertibnit gibi bölgelerde gerçekleştirdiği saldırı, yıkım ve altyapı tahribatına tepki göstermişti.

İsrail’in Saldırıları Uluslararası Hukuku İhlal Ediyor

Başbakan Selam, İsrail’in evleri, yerleşim alanlarını, altyapıyı, kamu kurumlarını ve ibadethaneleri sistematik şekilde yıkmasının “uluslararası hukuk ve uluslararası insancıl hukukun ilke ve kurallarının ciddi bir ihlali” olduğunu belirtti. Bölgelerdeki yapıların askeri tesis olarak nitelendirilmesinin yıkım ve yerinden edilmeyi meşrulaştıramayacağını ifade etti.

Selam, açıklamasında “Lübnan’ın egemenliği, halkının güvenliği ve güneyde yaşayanların topraklarına dönerek köylerini yeniden inşa etme hakkı pazarlık konusu değildir” değerlendirmesinde bulundu.

Başbakan Selam’ın bu açıklaması, Lübnan ordusunun İsrail’in güneydeki saldırılarının ordunun bölgedeki konuşlanmasını ve bölge sakinlerinin evlerine dönüşünü engellediğini bildirmesinin ardından geldi. Lübnan ordusu, İsrail güçlerinin Nebatiye vilayetindeki Zuvter eş-Şarkiyye beldesinde sivil tesis ve evleri patlattığını kaydetti.

Ordu, saldırıların İsrail’in güneydeki köy ve beldelere mümkün olan en büyük zararı verme ve istikrarın sağlanmasını engelleme yönündeki yıkıcı yaklaşımını sürdürdüğünü belirtti.

Lübnan ile İsrail Arasında Pilot Bölgeler Mutabakatı

Lübnan ile İsrail arasında 26 Haziran’da Washington’da imzalanan “çerçeve formülü”, İsrail güçlerinin Lübnan topraklarından kademeli olarak çekilmesini ve çekildikleri bölgelerde Lübnan ordusunun konuşlanmasını öngörüyor. Taraflar, temmuz ortasında Roma’da yapılan müzakerelerin 6. turunda “pilot bölgeler” mekanizması konusunda anlaşmaya varmıştı.

İlk uygulama temmuz sonunda Zuvter el-Garbiyye’de başlatıldı. Bu süreçte Lübnan ordusu bölgede konuşlanırken, bazı bölge sakinleri de evlerine döndü.

Roma’da 4-6 Ağustos’ta yapılan son müzakere turunda “pilot bölgelerin” genişletilmesi ve sınır meseleleri ele alındı. Ancak bu görüşmelerde yeni bir İsrail çekilme bölgesi açıklanmadı.

İsrail’in 2 Mart’ta başlayan Lübnan’a yönelik saldırılarında Lübnan makamlarına göre 4 bin 335 kişi hayatını kaybetti, 12 bin 277 kişi yaralandı ve 1 milyondan fazla kişi yerinden edildi.

Benzer Haberler
Lavrov Almanya’nın Rusya Kararlarını Gerçek Bir Savaşın Başlangıcı Olarak Niteledi
Lavrov Almanya’nın Rusya Kararlarını Gerçek Bir Savaşın Başlangıcı Olarak Niteledi
Rusya Turizm Kenti Soçi’de İnsansız Hava Aracı Saldırısı
Rusya Turizm Kenti Soçi’de İnsansız Hava Aracı Saldırısı
Husiler Suudi Arabistan Destekli Güçler Toplantısını Füzeyle Vurdu
Husiler Suudi Arabistan Destekli Güçler Toplantısını Füzeyle Vurdu
Güney Kore Hürmüz Boğazı’na askeri sevkiyat hazırlığında
Güney Kore Hürmüz Boğazı’na askeri sevkiyat hazırlığında
ABD Türkiye’yi Artemis Anlaşmaları’na Katılımından Dolayı Tebrik Etti
ABD Türkiye’yi Artemis Anlaşmaları’na Katılımından Dolayı Tebrik Etti
Rusya Soçi Limanı’nda Patlamalar Ukrayna İHA Saldırısı İddiası
Rusya Soçi Limanı’nda Patlamalar Ukrayna İHA Saldırısı İddiası
Ajans Dolunay Haberin Doğru Adresi
Ajans Dolunay Trabzon Haberleri

Reklam ve İşbirliği: [email protected]

Copyright © 2025 Tüm hakları AJANS DOLUNAY saklıdır. Seobaz Haber Teması