Bakan Uraloğlu’nun Açıklamaları
Bakan Uraloğlu, 5070 Sayılı Elektronik İmza Kanunu kapsamında gerçekleştirilen “elektronik mühür” düzenlemesine dair bilgi verdi. Elektronik imzanın gerçek kişilere verildiğini ve kişinin ıslak imzasına karşılık geldiğini hatırlatan Uraloğlu, uygulamanın imza sahibinin kimliğinin doğrulanmasını ve imzalanan verinin bütünlüğünü sağladığını bildirdi.
Tüzel Kişilikler İçin Elektronik Mühür
Uraloğlu, “elektronik mührün” ise tüzel kişilikler yani şirketler, kuruluşlar ve kurumlar için olduğuna işaret ederek, elektronik mühür ile elektronik bir dokümanın tüzel kişi tarafından oluşturulduğunun ve kaynağının belirlenmesi, mühürlenen verinin bütünlüğünün sağlanacağını belirtti. Bu uygulama ile kamu işlemlerinin dijitalleşmesinin yanı sıra zaman, kağıt ve maliyet tasarrufu sağlanacak, resmi evrak güvenliğinin artırılacağını vurguladı.
Elektronik Mühürün Kullanımı
Bakan Uraloğlu, Türkiye’de faaliyet gösteren 8 elektronik sertifika hizmet sağlayıcısının bulunduğunu belirterek, elektronik mühürlerin bu hizmet sağlayıcılar tarafından verileceğini ifade etti. Gerekli hazırlık çalışmalarının tamamlandığını ve elektronik mührün mali mühür yerine kullanılabileceğine ilişkin düzenlemelerin yapılmasının ardından ülkede elektronik mührün kullanımının başlatılacağını açıkladı.
Bakan Uraloğlu, elektronik imzalı verilerin kimin imzaladığı kadar imzalayanın hangi kurum adına imza attığının da önemli olduğunu belirterek, mali mühür uygulamasının başlatıldığını ve elektronik mühür ile bu konuda yeni düzenlemeler yapılacağını söyledi. Elektronik mühürün hem mali mühür hem de kurumsal mühür yerine kullanılabilmesini sağlayacaklarını belirtti.