Nepal’de meydana gelen sel felaketinde can kaybı 165’e yükselirken, 826 kişi kayıp olarak bildirildi. Felakette hayatını kaybedenlerin cesetleri üzerinde değerli eşya arayan kişilerin görüntüleri büyük tepki topladı. ABD Jeolojik Araştırma Kurumu, selin buzul çökmesi ve moloz akıntısı nedeniyle yaşandığını açıkladı. Dünya genelinden Nepal’e acil yardım gönderilmeye başlandı.
Nepal polisi, Bhotekoshi Nehri’ndeki taşkınların ardından yaşanan sel felaketinde ölü sayısının 165’e ulaştığını duyurdu. Ulusal Afet Risk Azaltma ve Yönetim Kurumu (NDRRMA) ise 539’u turist olmak üzere 826 kişinin hala kayıp olduğunu belirtti. Nepal ordusu, selden etkilenen bölgelerde 2 bin askeri personel ile arama kurtarma operasyonları yürütüyor. Çalışmalara 3 bin 318 polis memuru da destek veriyor.
ABD Jeolojik Araştırma Kurumu, selin deprem değil, buzul çökmesi ve moloz akıntısı sonucu meydana geldiğini bildirdi. Kurum, “Yakındaki sismik istasyonların, uzun periyotlu sismik dalgaların ve uydu görüntülerinin ek analizleri, olayın aslında bir buzul çökmesi ve moloz akıntısı olduğunu ve herhangi bir depremin meydana gelmediğini belirlememizi sağladı” açıklamasını yaptı. Bu durumun aşağı havzada felaket niteliğinde etkilere yol açtığını vurguladı.
Dünyanın birçok ülkesi ve kuruluşu, sel felaketinin ardından Nepal’e nakit para ve yardım malzemeleri göndermeye başladı. Çin’in Nepal Büyükelçiliği, acil yardım malzemeleri ve nakit desteği sağladıklarını ifade etti. Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Avrupa Birliği’nin “daha fazla yardım sağlamaya” hazır olduğunu X hesabından duyurdu. Hindistan Dışişleri Bakanlığı, geçici barınaklar, battaniyeler, hijyen kitleri ve ilaçlar dahil 10 ton afet yardım malzemesi gönderdiğini açıkladı. Uluslararası Kızılhaç ve Kızılay Dernekleri Federasyonu, Nepal Kızılhaç Derneği’nin müdahalesini desteklemek için 1.24 milyon dolar acil durum fonu ayırdı. ABD Dışişleri Bakanlığı, Nepal’e afet müdahale danışmanı gönderdiğini ve 500 bin dolar fon sağladığını belirtti. Dünya Sağlık Örgütü Nepal Ofisi de ilaçlar ve çok amaçlı çadırlar gibi temel acil tıbbi malzemeler ulaştırdı.
Sel nedeniyle eşyalar çamurların arasına karışarak sokaklara savruldu. Bu karmaşanın ortasında bazı kişiler, sel sularının içine girerek değerli eşya arayışına girdi. Sosyal medyada yayılan bir görüntüde, sel felaketinde hayatını kaybetmiş bir kişiyi sopa yardımıyla kıyıya çeken şahısların, cesedin üzerinden değerli eşyaları almaya çalıştığı görüldü. Bu insanlık dışı görüntüler kamuoyunda büyük infial yarattı.
Reklam ve İşbirliği: [email protected]