Amerikan basınında yer alan analizler, ABD’nin İran ile yaşanan çatışmalar nedeniyle mühimmat stoklarının tükenme noktasına geldiği yönündeki haberlerin Washington’u savunmasız bıraktığını ortaya koydu. CNN güvenlik analisti Alex Plitsas, bu durumun Tahran’ı cesaretlendirebileceği uyarısında bulundu.
ABD merkezli CNN televizyonunda değerlendirmelerde bulunan Plitsas, Amerikan ordusunun önemli bir füze savunma sistemi için kullandığı füzelerin yaklaşık yüzde 80’ini tükettiğini belirten raporlara dikkat çekti. Bu raporların, ABD’nin İran’a karşı savunmasızlığını gösterdiğini ifade etti.
Atlantik Konseyi Terörle Mücadele Direktörü Plitsas, bu raporları “siyasi amaçlı bir sızıntı” olarak nitelendirdi. Sızıntıların ABD’yi “şu anda çok tehlikeli bir duruma” soktuğunu vurguladı. Mühimmat stoklarının yerine konulmasının zaman alacağını da ekledi.
Plitsas, kısa vadede oluşan üretim kapasitesi açığının mühimmat ihtiyacını doğurduğunu belirtti. Bu süreçte İran’ın saldırılarını artırdığını gözlemlediklerini aktardı. İran’ın, ABD stoklarının düşük olduğuna ve savunma yapmanın zor olacağına inandığı için cesaretlendiğini düşündüğünü söyledi.
The Washington Post gazetesinin kaynaklara dayandırdığı haberine göre, Başkan Donald Trump geçen hafta Camp David’de düzenlenen kabine toplantısında Savunma Bakanı Pete Hegseth’ten mühimmat sıkıntısına ilişkin izahat istedi. Bu sıkıntıların Trump’ın İran’a yönelik “çok sert saldırılar” tehditlerine rağmen yeni saldırıları iptal etmesine yol açtığı iddia edildi.
CNN televizyonu da benzer şekilde, uzun menzilli güdümlü füzeler ile hava savunma önleyicilerindeki sıkıntıların Trump’ın İran’la çatışmadaki stratejisini etkilediğini bildirdi. ABD ordusunun THAAD füze stokunun yaklaşık yüzde 80’ini tükettiğini aktardı.
CBS News’e konuşan iki kaynak, ABD’nin elindeki uzun menzilli hassas güdümlü füze stokunun büyük kısmını İran savaşında tükettiğini doğruladı. Reuters Haber Ajansı ise ABD’nin İran’la 5 aydır süren çatışmada PrSM ve ATACMS füzelerinin neredeyse tamamını, Tomahawk seyir füzesi stokunun ise yaklaşık yarısını kullandığını yazdı.
ABD Başkanı Trump, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda ülkesinin büyük miktarda mühimmata sahip olduğunu savundu. Üretimin hız kesmeden devam ettiğini belirten Trump, ordunun zafiyet içinde olduğunu ima eden bu “haince” bilgileri sızdıranların peşinde olduklarını ve suçluların uzun süreli hapis cezalarıyla karşı karşıya kalacağını ifade etti.
Reklam ve İşbirliği: [email protected]