Eski ABD Başkanı Donald Trump’ın, İngiliz yetkilileri devre dışı bırakarak Diego Garcia üssünü barındıran Chagos Adaları’nı doğrudan Mauritius’tan satın alma seçeneğini değerlendirdiği bildirildi. The Telegraph’ın haberine göre Beyaz Saray, bu hamleyle İngiltere ile ortak kullanılan askeri üssün kontrolünü güvence altına almayı hedefliyor.
Daha önce İngiltere, Chagos Adaları’nı Mauritius’a devretme planları yapıyordu. Ancak Trump yönetimi bu plana karşı çıkarak, adanın devir anlaşmasının kendi onayı olmadan tamamlanmayacağını bildirdi. Yeni önerilen plana göre, adaların bağımsızlığı sağlandıktan sonra ABD’nin Mauritius ile doğrudan müzakereler yürüterek adaları satın alması öngörülüyor.
ABD Hazine Bakanı Scott Bessent tarafından Trump’a sunulan bu teklifin, adaların Çin’in müttefiki Mauritius’a bırakılması durumunda askeri casusluk faaliyetlerinin artabileceği endişesinden kaynaklandığı belirtiliyor. Chagos Adaları, İran ile devam eden çatışmalar nedeniyle de stratejik önemini artırdı. Yaklaşık 3.800 kilometre uzaklıktaki üs, ABD’nin uzun menzilli füze sistemlerini destekleyen bir hava üssü konumunda bulunuyor.
Reklam ve İşbirliği: [email protected]