Kronik böbrek yetersizliği nedir?
Böbreğin vücut içerisindeki görevi kanı filtreleyerek zararlı maddelerin ve toksinlerin vücuttan atılmasıdır. Böbrek içerisinde filtrelenen atık maddeler mesaneye ulaşır ve oradan da idrar olarak vücuttan dışarı atılır. Atıklar için filtre görevi gören böbreklerin bir başka görevleri de vücuttaki su seviyesini dengelemek, D vitamini üretmek, alyuvarların üretiminde rol oynamak ve kan basıncını kontrol altında tutmaktır.Böbreğin düzenli olarak görevini yerine getirmemesi durumunda ise kronik böbrek yetersizliği meydana gelir.
Kişinin çevredeki kirliliğe ya da bir takım zararlı ilaçlara maruz kalması, sahip olduğu akut ve kronik hastalıklar, yaşanan uzun süreli susuzluk veya dehidrasyon böbrek yetmezliğine sebep olan bazı etkenlerdendir. Vücutta biriken toksinler ve zararlı maddeler böbrek tarafından filtrelenmemesi durumunda kanda birikir.
Vücutta oluşan böbrek yetersizliğinin 5 farklı türü vardır. Bunlar;
- Akut prerenal böbrek yetmezliği
- Akut iç böbrek yetmezliği
- Kronik prerenal böbrek yetmezliği
- Kronik intrensek böbrek yetmezliği
- Kronik postrenal böbrek yetmezliği
Kronik prerenal böbrek yetmezliği, böbreklerin uzun süre çalışmaması durumunda yeterli miktarda temiz kan üretilmediği için böbreklerin küçülmesi ve işlevini yitirmeye başlaması durumuna denir.
Kronik intrensek böbrek yetmezliği, böbreğin sahip olduğu hastalık sebebiyle böbreklerde uzun süreli hasarların meydana gelmesidir. İç böbrek hastalığı, şiddetli kanama ve oksijen eksikliği sebebiyle böbreklerde oluşan hasarlardır.
Kronik postrenal böbrek yetmezliği, idrar yollarının uzun süreli tıkalı kalmasından kaynaklanan kronik böbrek yetmezliğidir. İdrara uzun süreli çıkılmaması, böbrekte baskı ve hasarların oluşmasına neden olur.
Vücutta kronik böbrek yetmezliğinin oluşması sonucu görülen rahatsızlıkların tedavisi için uygulanan yöntemlerden biri de diyalizdir. Diyaliz ise hastanın durumuna göre Hemodiyaliz ya da Periton diyaliz olmak üzere iki farklı şekilde yapılabilir. Ev ve hastane ortamlarında yapılabilen bu diyaliz türlerinde uygun hijyen ortamını ve özel diyaliz doktorlarıyla en iyi kontrolü sağlamak için diyaliz merkezlerini de tercih edebilirsiniz.