Ajans Dolunay Trabzon Haberleri

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Gündem
  4. »
  5. Çizgi İzleyen Robot

Çizgi İzleyen Robot

admin admin -
8 0

Çizgi İzleyen Robot

Günümüzde robotik çalışmaların ve uygulamaların artmasıyla beraber çeşitli mikroişlemciler oluştu.

Bu mikroişlemcileri kullanarak çeşitli robotlar üretildi. En yaygın olarak üretilen ve yeni başlayan kullanıcılar için en uygun görülen robotlardan bir tanesidir. Bu robotu geliştirebilmek için öncelikle belirli seviyede bir programlama ve elektronik devre bilgisine ihtiyacımız var.  En azından çizgi izleyen robotumuzdaki motorları yürütebilmek için kullandığımız robot sürücüyü programlayacak bir yazılım alt yapısına sahip olmalıyız.

               Çizgi izleyen robotun özelliklerinden bahsedecek olursak, önceden belirli bir düzene göre çekilmiş çizgileri renk ya da ışık seviyesine bağlı olarak üzerindeki sensörler sayesinde algılayarak o çizgi üzerinde hareket eder.  Bu çizgi izleyen robot sayesinde gelişmiş ülkelerde hizmet sektöründe yeni adımlar atıldı. Bu adım genellikle yemek sektöründe yemekleri servis ederken kullanıldı. Önceden masalara çekilmiş olan çizgileri izleyerek masalara yemek götüren çizgi izleyen robotlar yoğun bir ilgi gördü. Hangi masaya gideceklerini ise masaların numaraları sayesinde algılıyorlar. Hangi masanın servisi olduğunu aşçının yemeği robot üzerine yerleştirdikten sonra robot üzerinde bulunan hangi masa numarasına bastığına bağlı. Hangi masa numarasına basıyorsa çizgi izleyen robot o masaya servisi götürüyor.  Garsonlar bu durumun kendilerini işlerinden ettiklerini söylese de işverenler ve müşteriler bu durumdan memnun.

Çizgi izleyen robotun nasıl yapıldığından bahsedersek. Öncelikle bir robot şasesine ihtiyacımız olacaktır. Bu robot şasesinin üzerine monte edeceğimiz ışık sensörü, motor, motor için sürücü , arduıno (istediğiniz modeli kullanabilirsiniz) bu monte ettiğimiz komponentleri arduıno üzerindeki pinlere bağlıyoruz. Bağlantıların doğru olduğundan emin olmanız gerekir. Bağlantıları doğru ve düzgün yaptıktan sonra yapmamız gereken işlem kodlama kısmını halletmek olacaktır. Kodumuzda çizgi izleyen robotun ışık sensörünün belirli ölçüler arasında çalışmasının gerektiğini söyleyerek motorları o ışık seviyelerinin olduğu yönlere doğru hareket etmesini sağlıyoruz. Sonra yere çekmiş olduğumuz çizgiler ile birkaç deneme yaparak çizgi izleyen robotumuzun ışık sensörünün hassasiyetini ayarlıyoruz.  Maksimum seviyede çalıştığı noktada robotumuz istediğimiz doğrultuda hareket edecektir.

Çizgi izleyen robotlar ile ilgili birçok yarışma yapılmaktadır. Bu yarışmalarda çizgi izleyen robotlar üst düzeyde hassasiyet göstererek çekilen çizgileri çok hızlı bir şekilde bitirerek yarışmayı tamamlar. Eğer bu yarışmalara katılmayı düşünecek olursanız robotunuzun üst düzeyde hassasiyete sahip olduğuna emin olmalısınız.

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir