Ajans Dolunay Trabzon Haberleri

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Gündem
  4. »
  5. 8 Adımda Elektrik Bakım Planı

8 Adımda Elektrik Bakım Planı

admin admin -
114 0

8 Adımda Elektrik Bakım Planı

 

Hiç şüphe yok ki elektrik bakımı, karmaşık ve maliyetli arızaları önler. Yine de çoğu endüstriyel bakım planı, mekanik arızalar için önleyici bakıma ve reaktif bakımla elektrik arızalarına karşı koymaya vurgu yapar. Turnusol testi, elektrik arızalarını çözmek için stok eksikliğidir.

Elektrik bakımının yapılmamasının bir diğer yaygın belirtisi, programlanmış kesinti günlerinin olmamasıdır. Bu tür testler genellikle elektrik panosunun (veya panonun fazlarının) kapatılmasını gerektirdiğinden, üretimi etkilemeyecek şekilde programlanması gerekir. Stok veya planlanmış kesinti yoksa, elektrik bakımı bizim “yangın söndürme” dediğimiz şeye dönüşür.

 

 

Elektrik bakımı nedir?

Adından da anlaşılacağı gibi, elektrik bakımı, altyapının tüm elektrikli bileşenlerini kapsar. Sanayi, kamu binaları ve konut yapılarının vazgeçilmezidir. Endüstriyel ve bina bakımında yer alan bazı görev örnekleri:

 

  • elektrikli ve elektromekanik makineler;
  • klimalar veya elektrikli su akümülatörleri;
  • elektrikli duşlar;
  • elektrik prizlerinin ve elektrik bağlantılarının gözden geçirilmesi;
  • elektrik panosu ve devre kesicilerin gözden geçirilmesi;
  • sistem voltajını ve amperi ölçün;
  • aydınlatma sistemi ve ortak kullanım elektrikli ev aletleri;
  • bileşenlerin aşınmasını ve korozyonunu izleyin;
  • elektrik hasarının onarımı.

 

 

Elektrik bakım teknikleri

Elektrik bakımının çoğu, ekipmanın durumunun izlenmesine, duruma dayalı bakım yapılmasına ve bazen de kestirimci bakıma dayanır . Bunlar uygulayabileceğiniz bazı tekniklerdir:

 

  • Önleyici bakım – diğerleri arasında röle, devre kesici, alternatif akım (AC), yüksek voltajlı doğru akım (DC) ve pil şarjı testlerini içerir.
  • Kestirimci bakım – yani emisyon ve yansıtmayı analiz etmek için kızılötesi testler ve sıcaklık analizi.
  • Arıza bulma bakımı – jeneratörler gibi güvenlik ve yedekleme sistemlerindeki kusurları bulmaya yönelik bakım.
  • Reaktif (veya düzeltici) bakım – özellikle düşük kritiklikteki varlıklarda rastgele arızalar için belirtilir.

 

Adım adım elektrik bakım planı nasıl yapılır?

Bir elektrik bakım planı yapmak, önleyici bir bakım planı yapmaktan çok farklı değildir , ancak bazı nüansları vardır. Bu ilk denemenizse, bir elektrik bakım planı hazırlamak için bu 8 adımı izleyin.

 

Varlık kritiklik analizi

İlk adım, varlıkların kritiklik analizini yapmaktır. Hangi ekipmanın öncelikli olduğunu ve hangisinin daha endişe verici bir geçmişi olduğunu anlayın. Genel olarak:

 

  • kritik varlıklar her yıl gözden geçirilmelidir;
  • binanın elektrik şemaları her yıl gözden geçirilmelidir (el yapımı şemalar sayılmaz!);
  • daha az kritik varlıklar her 24 ayda bir gözden geçirilmelidir.

 

Hangi başarısızlıkların önlenebilir olduğunu değerlendirin

Önleyici bakımın faydalarına rağmen, tüm arızalar önlenemez. Bu nedenle ikinci adım, hangi başarısızlık modlarının rastgele olduğunu ve hangilerinin bir modeli takip ettiğini anlamaktır.

 

Ekiple birlikte bir durum raporu hazırlayın

Çoğu elektrik bakımı, ekipmanın veya panel aşamalarının kapatılmasını gerektirdiğinden, her bir makineyi kontrol etmek için gereken kesinti süresini tahmin etmek için ekibinizle konuşun.

 

Ekibinizin yeteneklerinin farkına varın

Yeni planınızı gerçekleştirmek için, elinizdeki kaynakları nasıl kullanacağınızı anlamanız gerekir. Ekibinizle toplantıdan yararlanın: planı dahili olarak uygulayabilir misiniz yoksa dış kaynak kullanımına mı ihtiyacınız var?

 

Ürün reçetelerini hazırlayın

Her inceleme veya onarımın sorunsuz çalışması için, stokta bulundurmanız gereken malzemeleri bilmek ve her görev için malzemelerin ve olası değiştirmelerin bir listesine sahip olmak için ürün  reçetelerini hazırlamaya başlayın.

 

Tüm belgeleri CMMS’ye ekleyin

Şimdi sadece elektrikli ekipmanınız (yer, üretici, sorumlu teknisyen dahil), malzeme listeleri ve bakım planı hakkındaki tüm bilgilerin CMMS’nizde veya daha iyisi IMMP’nizde olduğundan emin olmamız gerekiyor .

Sürekli gelişme

Her zaman geliştirin. Özellikle ilk kez bir elektrik bakım planı hazırlıyorsanız, her zaman iyileştirme için yer vardır. Uyumluluk yüzdesini, planın sonuçlarını, arızaların ve duruş sürelerinin bir önceki yıla göre azalmasını değerlendirin ve yeniden başlayın.

 

Her varlığa özel planlar yapmak için ihtiyaç duyduğunuz tüm bilgileri toplamanıza olanak tanıyan bir yazılım arıyorsanız, bir demo talep edin. Dönmez Elektrik İstanbul’da en yakın elektrikçi ünvanlıyla Avrupa yakasında hizmet vermektedir

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir