Ajans Dolunay Trabzon Haberleri

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Gündem
  4. »
  5. Marka Tescil Neden Önemlidir?

Marka Tescil Neden Önemlidir?

admin admin -
8 0

Marka Tescil Neden Önemlidir?

2020’li yıllarda olduğumuz şu günlerde reklam ve pazarlama faaliyetlerinin eskiye kıyasla farklı olduğunu söyleyebiliriz. Markalar; geçmiş yıllarda daha çok televizyon ve açık hava reklamcılığından faydalanıyorlardı. Ancak, teknolojinin hayatımıza yön vermesiyle beraber dijital reklamların ön plana çıktığından bahsedebiliriz. Dijital dünyada güzel bir yer edinmek isteyen markaların ürün ve hizmetlerini en güzel şekilde sunmaları gerekli bir husustur. Bu noktada, kurumsal kimlik edinip markalaşan fikirlerin her zaman değerli olduğunu söyleyebiliriz.

Takdir edersiniz ki, internet dünyasında zannettiğinizden çok daha fazla markaya ait site yer alıyor. Söz konusu siteler arasında ciddi bir rekabetin olduğunu ifade edebiliriz. Bilhassa popüler markalara ait logoların çalınması ya da kopyalanması söz konusu olabilir. Bu tür durumların önüne geçmek adına marka tescil işlemlerine ihtiyaç duyulur.

Marka Tescil Nedir?

Her marka farklı unsurlarla temsil edilir. Markaya ait bu unsurların kopyalanmasının ya da çalınmasının önüne geçmek adına marka tescil başvurusu gerçekleştirilmelidir. Marka tescil; markaya dair tüm hakları hukuki garanti altına alır. Bir başka deyişle, logonun üçüncü kişiler tarafından kopyalanması, ürün ve hizmetlerin tanıtımının yapılması gibi ihlallerde devreye marka tescili girer.

Türk Patent ve Marka Kurumu; marka tescil işlemlerinden sorumludur. Her şeyden önce, Türk Patent Enstitüsü’nün istemiş olduğu belgeler öğrenilmelidir. Bu belgelerin başvuru sürecinde hazırlanması ve eksiksiz olarak Türk Patent ve Marka Kurumu’na sunulması gereklidir. Bazı durumlarda, söz konusu belgelerde birtakım eksikliklerin olmasına rastlanabilir. Bu gibi hallerde, başvuru sahibine ek süre tanınır. Ek süre dolmasına rağmen belgelerin tamamlanmaması halinde marka tescil başvurusu iptal edilir.

Türk Patent ve Marka Kurumu; belgelerin sunulmasıyla beraber inceleme sürecini başlatır. Herhangi bir sorun görülmediği ve markaya dair bir itirazın gelmediği hallerde marka sahibine marka tescil belgesi sunulur. Marka tescili; on yıllık bir süreci kapsar. Ayrıca, marka sahibine devretme ve miras bırakma hakkını da sunar.

Marka Tescili Neden Gereklidir?

Takdir edersiniz ki, her sektöre her gün farklı markalar dahil olur. Her markanın büyüme hedefi vardır. Marka tescil; markanın gelişimi adına hayati öneme sahiptir. Bunun yanı sıra, marka tescilinin avantajları şu şekilde özetlenebilir:

  • Her şeyden önce, markanın tanınmasını sağlar. Tüketiciler; tek bir logodan veya kelimeden markaları tanıma avantajını elde ederler. Marka tescili; bir logonun bir markaya ait olduğunun belirlenmesi açısından son derece önemlidir. Bu durum; tüketicilerin söz konusu markaya güven duymasını sağlar.
  • Sektördeki rekabette bir adım öne çıkmak isteyen markalar; insanlarla iletişimini geliştirmek zorundadırlar. Bilhassa marka tescili ile adını duyuran markalar; tüketicilerin gözünde güvenilir ve başarılı bir izlenim elde ederler.
  • Marka tescil işlemleri; markanın değerinin artması adına da bir hayli önemlidir. Ayrıca, markanın özgünlüğünü de sonuna kadar korur.

 

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir