Ajans Dolunay Trabzon Haberleri

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Gündem
  4. »
  5. Sirkülasyon Pompası

Sirkülasyon Pompası

admin admin -
115 0

Sirkülasyon Pompası

 

Kombi ve kazanda üretilen sıcak suyun ısıtma sistemi boyunca devridaim yapmasını sağlayan alete sirkülasyon pompası denir. Sirkülasyon pompası sistemde dolaşan sıcak ya da soğuk suyun ilerlemesini sağlayan cihazlara verilen addır. Bu cihazlar kapalı devre çalışan ısıtma ve soğutma sistemlerinde sıvının sirkülasyonu için gerekli bir parçadır. Kombi, kazan ve benzeri cihazlarda sıvının sirkülasyonunu yapmayı sağlarlar. Isıtma sistemlerinde kazanda ısınan suyun tesisattaki dirençlerini yener ve ısı yayıcılara iletilmesi görevini üstlenir. Sirkülasyon pompası seçimi, ısıtma sistemleri açısından son derece önemli bir konudur.

 

Sirkülasyon Pompası Ne İşe Yarar?

 

Sirkülasyon pompasının işe yarama sebebi sistemde dolaşan suyun ilerlemesini sağlar. Kazanda ısıtılan suyun, ısı yayıcı cihazlara ulaşması için oluşan dirençlerin üstesinden gelip hareket sağlaması için çok önemli bir görev görür. Su israfı her zaman zarar vermektedir. Sadece ekonomik olarak değil pek çok açıdan zararlı sonuçları oluşabilmektedir. Su israfının önüne geçmek için sirkülasyon pompası güçlü bir cihazdır. Sirkülasyon pompası sayesinde her an sıcak su vardır ve bu nedenle de su israfı yaşanmaz. Sirkülasyon pompası fiyatları oldukça uygundur. Uygun bir şekilde sahip olunan bu cihazlarla enerji ve para tasarrufu sağlayabilirsiniz.

 

Bu cihaz temel olarak tesisattaki suyun devir daimini sağlamaktadır. Sirkülasyon pompaları sayesinde sıcak suya ihtiyaç duyulmadığı zamanlarda tesisatta sıcak su birikmez. Bu nedenle hem enerji hem de kaynak tasarrufu sağlanmış olmaktadır. Bununla beraber tesisatlarda ihtiyaç duyulduğu zaman da her an sıcak su bulunur.

 

Sirkülasyon Pompası Seçimi Nasıl Olmalı?

 

Sirkülasyon pompası seçimi yapılırken çok dikkat edilmesi gerekir. Bu cihazı seçerken öncelikle sistemin ne tür bir akışkana maruz kalacağı belirlenmeli ve bakılmalıdır. Ayrıca akışkanın debisi ve basma yüksekliği de önceden hesaplanmalı ve buna göre uygun bir ürün tercih edilerek satın alınmalıdır. Sirkülasyon pompası montaj ve kullanım aşamasında da göz önünde tutulması gereken birtakım hususlar olmaktadır. Öncelikle sirkülasyon pompalarının monte edileceği tesisatın dikkatli bir şekilde temizliğinin yapılmış olması gerekir.

 

Bu cihazların montajı sırasında dayanıklı kaliteli contalar kullanmak da hem verimi artıran hem de kullanım ömrünü uzatan önemli faktörlerden biridir. Sirkülasyon pompasının uygun bir elektrik akımına maruz kalması da sağlıklı çalışma için önemli bir konudur.

 

Sirkülasyon Pompası Fiyatları

 

Sirkülasyon pompası kendi içimde birçok çeşitliliği ve markaya ayrılmaktadır. Grundfos sirkülasyon pompası sirkülasyon pompası aralarından seçim yapabileceğiniz geniş bir fiyat aralığına sahiptir. Ancak sirkülasyon pompası alırken yüksek kaliteli bir model satın almak iyi bir seçim olacaktır. Kaliteli bir pompa satın almak, ilerideki tasarruflarınızı en üst düzeye çıkarmaya yardımcı olur. Sirkülasyon pompası fiyatı genel olarak markasına, gücüne ve kalitesine göre değişmektedir. Eski model sirkülasyon pompalarının çoğu durmadan çalıştığı için sürekli elektrik kullanırdı bu yüzden daha pahalıydı. Ek olarak kaliteli ve sağlam bir sirkülasyon pompası suyu günün her saatinde sıcak tutar ve ısıtıcının daha fazla çalışmasına gerek kalmaz.

 

Günümüzde mevcut modellerin çoğu enerji tasarrufu göz önünde bulundurularak üretilmiştir ve her zaman çalıştırmak yerine talep üzerine sıcak su sağlamak için tasarlanmış frekans kontrollü cihaz olma özelliklerine sahiptir.

 

Kalorifer Sirkülasyon Pompası

 

Kombi kış konumunda çalıştırınca ilk önce sirkülasyon pompası devreye girmeye başlar. Devridaim pompası kombinin kış konumunda kalorifer devresinin çalışması için çok önemli parçaların başında gelmektedir. Isıtma sitemleri için devridaim pompası kullanımı sistem için önem arz etmektedir. Sirkülasyon pompaları kalorifer devresi ısıtma sisteminde sıcak su sirkülasyonunda yani ısınan suyun kalorifer peteklerine transferi sağlama görevini yerine getirir. Kombi pompaları kolay arızalanma olmaz ancak bozulduğu zaman kalorifer devresi ısısını yükselterek cihazın arızaya geçmesine sebep olabilmektedir.

 

Pompa tamiri yapılmadığından arızalanan pompanın yerine yenisi takılarak kombi kalorifer devresinde çalışmasını sağlanır. Sirkülasyon pompasının üretimiyle boru çapları küçüldü daha düşük ısılarda daha fazla verimli ısınma sağlandı. Günümüzde konfor açısından en çok tercih edilen ısıtma sistemi olan sıcak sulu ısınmanın kalbini oluşturan ürün sirkülasyon pompaları gelmektedir.

 

Kalorifer Pompası

 

Kalorifer pompası aslında kombi devridaim pompası ile aynı şeydir. Bu sebeple kombilerin sıcak su devridaimi noktasında çalışır. Kombi sirkülasyon pompaları, kapalı devre sistemi ile çalışmakta olan materyallerde soğutma ve ısıtma işlemlerinin aktarımı için önemli bir cihazdır. Isı yayıcılara iletimi gerçekleştirdiği gibi ısınmakta olan suyun tesisat direncini dengelemeyi sağlar. Kalorifer pompası yani devridaim pompası arızalı olması durumunda kombinin donması ya da çalışırken ses çıkarması gibi durumlar yaşayabilirsiniz. Aynı şekilde kombinin yüksek derecede çalışırken petekleri ısıtmaması ya da sıcak su gelmemesi gibi sorunlar kombi devridaim pompasında sorun olduğuna işaret etmektedir. Bu gibi sorunlarla karşılaşmamak için kaliteli sağlam kalorifer pompası kullanılmalıdır.

 

Kazan Sirkülasyon Pompası

 

Kazan sirkülasyon pompaları tam anlamıyla sıcak suyu hareket ettirmeyi sağlar. Pompa, suyu ev tipi radyatörlerden geçirecek ardından çevrimin tekrar tamamlanması için suyu ısıtmak amacıyla tekrar kazana geri gönderir. Pompa iki parçadan oluşur, motor ve bir su pompası. Kazan sirkülasyon pompaları, ısıyı tüm bina yada mülk üzerinde hareket ettirmek için kullanılır. Kazan sirkülasyon pompası çalışma şekli ise, ısıtma sisteminin etrafındaki suyu daha yüksek hızda pompalamadan önce pompaya su alarak ve çarklarla suyu basınçlandırarak çalışırlar. Bu cihazla sıcak suyun evinize verimli bir şekilde pompalanmasını sağlamaya yardımcı olmaktadır.

Sirkülasyon Pompası Montajı Yapımı

 

Sirkülasyon pompası ilk defa montajı yapılıp çalıştırılacağı zaman tesisatta bulunan havanın sirkülasyon pompasını bloke etmemesi için uzaklaştırılması gerekmektedir. Bu nedenle sirkülasyon pompası motor bölümü üzerindeki tornavida başlıklı vida gevşetilerek, hava çıkışı sağlanmalıdır. Sirkülasyon pompası motorunun sıkışmadığından emin olunmalıdır. Bir tornavida yardımıyla motora güç verilmeden önce motorun sağa sola rahatça döndüğünü kontrol edilmeli. Sahip olduğunuz sirkülasyon pompası gövdesi üzerinde izolasyon malzemesi mevcut ise bu izolasyonun pompa drenaj çıkış ağzını kapatılmadığından emin olun.

 

Tesisatı tamamen su ile doldurup, tesisat üzerindeki tahliye vanasından tesisatın tüm havası alınmalı. Bundan sonra sirkülasyon pompasını tam güç ile çalıştırabilirsiniz. Pompanın arızalanması durumunda yada değişimi gerektiğinde tesisatın tamamen boşaltılmaması için sirkülasyon pompası giriş çıkışına birer adet açma ve kapama vanaları yerleştirilmesi gerekir.

 

Sirkülasyon Pompası Çeşitleri

 

Sirkülasyon pompaları motor yapılarına göre iki çeşit olmaktadır. Islak rotorlu pompalar ve kuru rotorlu pompalardır. Merkezi sıcak sulu ısıtma sistemlerinde ıslak rotorlu sirkülasyon pompaları tercih edilerek kullanılmaktadır. Islak rotorlu pompalarda ise basınçlandırılan akışkanın rotor gömleği içerisinden rotor etrafında dolaşmasına ve rotor milinin oturduğu karbon yatakları ıslatıp yağlanmasına izin verilir. Bu şekilde yapılarak motorun sargı ve yatak grubundaki ısınma problemleri bertaraf edilmiş olunur.  Islak rotorlu pompa motorlarının üzerinde soğutma kanatçıkları ve soğutma fanı bulunmamaktadır. Bu sebeple sessiz çalışırlar.

 

Birçok avantajının yanında, kuru rotorlu pompalara göre daha düşük verimde çalışmaları ve belirli bir kapasitenin üzerinde üretimi yapılmadığı için ıslak rotorlu pompalar genelde ısıtma ve soğutma sirkülasyonunda kullanılmaktadır. Sirkülasyon sistemleri kapalı çevrimler olduğundan dolayı çok yüksek basınç değerlerine sahip pompalar kullanılmaz. Yine de ıslak rotorlu pompaların kapasitelerinin yetmediği zamanlarda kuru rotorlu sirkülasyon pompaları kullanılmaktadır.

 

 

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir