Ajans Dolunay Trabzon Haberleri

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Gündem
  4. »
  5. Diyabet nedir?

Diyabet nedir?

admin admin -
18 0

Diyabet nedir?

Diyabetes mellitus olarak da adlandırılan diyabet, kan şekerinin yükselmesine neden olan bir durumdur. Diyabet teşhisi, açlık kan şekeri (şeker) seviyesinin desilitre başına 126 miligram (mg/dL) veya daha yüksek olmasına göre konur.

Diyabet nasıl gelişir?

Sindirim sisteminiz yiyecekleri parçaladığında kan şekeri seviyeniz yükselir. Vücut hücreleri kan dolaşımındaki şekeri (glikoz) emer ve enerji için kullanır. Hücreler bunu, mideye yakın bir organ olan pankreas tarafından üretilen insülin adı verilen bir hormon kullanarak yapar.

Vücudunuz yeterince insülin üretmediğinde ve/veya ürettiği insülini verimli bir şekilde kullanmadığında, kan dolaşımında şeker seviyeleri yükselir. Sonuç olarak:

  1. Hemen, vücudun hücreleri enerji için aç kalabilir.
  2. Zamanla, yüksek kan şekeri seviyeleri gözlere, böbreklere, sinirlere veya kalbe zarar verebilir.

Diyabet türleri

Tip 1 diyabet

Bu tip diyabet, insüline bağımlı diyabet olarak da adlandırılır. Tip 1 diyabetli kişiler günlük olarak insülin veya diğer ilaçları almalıdır. Bu, vücut tarafından üretilmeyen insülini telafi eder.

Tip 1 diyabet, genellikle çocuklarda ve genç erişkinlerde teşhis edildiğinden, daha önce jüvenil diyabet olarak biliniyordu. Bununla birlikte, bu kronik, yaşam boyu süren durum her yaşta ortaya çıkabilir. Ailesinde Tip 1 diyabet öyküsü olan kişilerde, bunu geliştirme riski daha yüksektir.

Tip 1 diyabet için sağlık riskleri

Tip 1 diyabet, vücudun bağışıklık sistemi pankreastaki insülin üreten hücrelere saldırıp yok ettiğinde gelişir.

Bu hücreler yok edildiğinde, pankreas çok az insülin üretir veya hiç üretmez, bu nedenle glikoz kanda kalır. Kanda çok fazla glikoz olduğunda, özellikle uzun süreler boyunca, vücuttaki organ sistemleri uzun süreli hasar görür.

Diyabetin sağlık üzerindeki sonuçları  ve nasıl tedavi edileceği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Tip 2 diyabet

Tip 2 diyabet, diyabetin en yaygın şeklidir. Tip 2 diyabet, tarihsel olarak öncelikle yetişkinlerde teşhis edilmiştir. Ancak ergenler ve genç yetişkinler, aile öyküsü ve daha yüksek obezite ve fiziksel hareketsizlik oranları – Tip 2 diyabet için risk faktörleri – nedeniyle endişe verici bir oranda Tip 2 diyabet geliştiriyor.

Bu tip diyabet şu durumlarda ortaya çıkabilir:

  • Vücut “insülin direnci” geliştirir ve ürettiği insülini verimli bir şekilde kullanamaz.
  • Pankreas yavaş yavaş insülin üretme kapasitesini kaybeder.

Hafif bir formda, bu tip diyabet uzun yıllar teşhis edilmeyebilir.  Tedavi edilmeyen diyabet, kardiyovasküler hastalık da dahil olmak üzere birçok ciddi tıbbi soruna yol açabileceğinden, bu endişe kaynağıdır.

Tip 2 diyabet, diyet ve egzersizle geciktirilebilir veya kontrol altına alınabilir.

İlk kez gebelikte ortaya çıkan diyabet olan gestasyonel diyabet dışında, vücut diyabetik hale geldiğinde, diyet ve sağlık yönetimi yaşam boyu sürecek bir süreç olacaktır.

Size diyabet teşhisi konduysa, sağlık uzmanınızın tavsiyelerine uymanız ve tüm ilaçları belirtildiği şekilde almanız önemlidir. Durumunuzu yönetmenize ve ilerlemesini yavaşlatmanıza yardımcı olabilecek sağlıklı beslenme ve yaşam tarzı değişiklikleri yapmayı taahhüt etmek de önemlidir.

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir