Ajans Dolunay Trabzon Haberleri

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Gündem
  4. »
  5. Vajinismus Hakkında Merak Edilenler

Vajinismus Hakkında Merak Edilenler

admin admin -
103 0

Vajinismus Hakkında Merak Edilenler 

 

Vajinanıza bir şey sokmaya çalıştığınızda hiç “duvara çarptığınızı” hissettiniz mi? Eğer öyleyse, vajinal penetrasyon beklentisiyle vajinal kasların otomatik olarak gerginleşmesine neden olan bir durum olan vajinismus’unuz olabilir. Vajinismus sinir bozucu, üzücü ve acı verici olabilir, ancak kontrolü, rahatlığı ve hatta zevki yeniden kazanmanıza yardımcı olacak birçok tedavi seçeneği vardır.

 

Vajinismus nedir?

Vajinismusu olan kişiler vajinal kaslarında oldukça ağrılı olabilen istemsiz bir spazm yaşarlar. Bu vajinal kas spazmı, yaklaşan vajinal penetrasyon korkusuna karşı bilinçsiz bir tepkidir. Vajinismus genellikle cinsel aktivite sırasında ağrıya neden olur ve tampon yerleştirmeyi, jinekolojik muayeneleri veya cinsel ilişkiyi bile imkansız hale getirebilir.

 

Vajinismus ağrılı cinsel ilişkiye neden olduğundan, bir tür disparonidir – cinsel ilişkiden önce, sırasında veya sonrasında kalıcı ağrı için tıbbi terim. Amerikan Kadın Doğum ve Jinekologlar Koleji’ne göre , dört kadından üçü hayatlarının bir noktasında seks sırasında acı çekiyor.

 

Neyse ki, vajinismuslu kişiler klitoral uyarıdan hala orgazm yaşayabilirler ve tedavi görerek, cinsel ilişkiden zevk alma yeteneklerini geri kazanabilir.

 

Vajinismusun belirtileri nelerdir?

Seks sırasında veya vajinaya tamponlar dahil herhangi bir şeyin sokulması sırasında zor, ağrılı veya imkansız vajinal penetrasyon

Vajinadaki basınç, vajinal açıklıkta yanma

 

Vajinismus kimlerde görülür?

İnsanların % 1-6’sı vajinismus tanısı almış olsa da , doktorlar bunun nispeten yaygın bir durum olduğuna inanıyor. Vajinası olan birçok kişi semptomlarını doktorlar ile tartışmak istemediğinden, durumun bekleneneden az teşhis edilmesi muhtemeldir.

 

Vajinismus, cinsel ilgi/uyarılma bozukluğu olan kişilerde yaygın görünmektedir. Ek olarak, katı dini ortodoksi ile tanınan topluluklarda vajinismus vakalarının daha fazla olduğu görülüyor, ancak bu iddiaların daha fazla araştırma ile doğrulanması gerekiyor.

 

Cinsel işlev bozukluğunu tartışmanın getirdiği damganın üstesinden gelmek, vajinismus tedavisinin ilk adımıdır. Sizi daha rahat ettirecekse, randevunuza bir arkadaşınızı alıp alamayacağınızı veya bir bayan doktora görünme talebinde bulunup bulunamayacağınızı sorun.

 

Kısırlık Hakkında Bilmeniz Gerekenler

 

Siz ve eşiniz bebek sahibi olmakta  zorlanıyor musunuz? Yalnız değilsiniz. Ne yazık ki, kısırlık oldukça yaygındır ve çiftlerin yaklaşık %10 ila %15’i kısırdır. Neyse ki, kısırlık genellikle önlenebilir ve tedavi edilebilir. Özellikle siz ve eşiniz gelecekte bebek sahibi olmakla ilgileniyorsanız, bu konuda kendinizi eğitmeniz önemlidir.

 

Kısırlık Nedir?

Kısırlık, üreme sisteminin çocuk sahibi olmasını engelleyen bir durumdur. Genel olarak infertilite,  bir yıl (veya daha uzun süre) korunmasız cinsel ilişkiden sonra veya bir kadın 35 yaşında veya daha büyükse altı ay sonra hamile kalamamak olarak tanımlanır.

 

Erkek Kısırlığı ve Kadın Kısırlığı

Kısırlık sadece bir kadının sorunu değildir; oldukça sık, bir erkek sorunu neden olur veya katkıda bulunur. Erkeklerde kısırlığa, anormal sperm üretimi veya işlevi, spermin verilmesiyle ilgili sorunlar, belirli çevresel faktörlere aşırı maruz kalma veya kanser ve tedaviye bağlı hasarlar dahil olmak üzere birçok farklı faktör neden olur. Öte yandan, kadın kısırlığına yumurtlama bozuklukları, rahim veya servikal anormallikler, fallop tüpü hasarı veya tıkanması, endometriozis, erken menopoz, pelvik yapışıklıklar veya kanser ve tedavi neden olur. Yaş, tütün kullanımı, alkol kullanımı, fazla kilolu ve zayıf olmak ve egzersiz sorunlarını içeren birçok kısırlık risk faktörü hem erkek hem de kadın için aynıdır.

 

Nedenleri ve Belirtileri

Hamileliğin başarılı olması için yumurtlama ve döllenme sırasındaki tüm adımların doğru bir şekilde gerçekleşmesi gerekir. Çiftlerde kısırlığa neden olan sorunlar genellikle doğumda mevcuttur ya da hayatın ilerleyen dönemlerinde ortaya çıkar. 

 

Ana semptom hamile kalmamaktır. Bir kadın hamile kalamadığında, genellikle adet dönemleri düzensizdir veya hiç yoktur. Veya bir erkek kısırlıkla mücadele ediyorsa, saç büyümesinde veya cinsel işlevde değişiklikler gibi hormonal sorun belirtileri gösterebilir. Ancak çoğu çift tedavi olsun ya da olmasın sonunda gebe kalacaktır.

 

Önleme ve Tedavi

Ne yazık ki, bazı kısırlık türleri önlenebilir değildir, ancak başarılı bir hamilelik şansınızı artırmak için sizin ve sevgilinizin yapabileceği birkaç strateji vardır. Çiftlerin en yüksek gebelik oranı için yumurtlama döneminde birkaç kez düzenli ilişkiye girmesi gerekir. Yumurtlamadan en az beş gün önce ve en az bir gün sonra ilişkiye başlarsanız, şansınızı en iyi şekilde artırabilirsiniz. Erkekler için çoğu kısırlık türü önlenebilir değildir, ancak aşağıdakilere yardımcı olabilir:

 

Uyuşturucu, tütün ve alkol kullanımından kaçının

Sıcak küvetlerde ve sıcak banyolarda bulunan yüksek sıcaklıklardan kaçının

Endüstriyel veya çevresel toksinlere maruz kalmaktan kaçının

Doğurganlığı etkileyebilecek ilaçları sınırlayın

Düzenli fiziksel aktivite yapın.

Kadınlar için birkaç strateji hamile kalma şansını artırmaya yardımcı olabilir, örneğin:

 

sigarayı bırakmak ,alkol ve uyuşturucu kullanımından kaçınmak

Kafeini sınırlamak, düzenli egzersiz, sşırı kilolardan kaçınmak

Çiftlerin gebe kalmasına yardımcı olacak çok çeşitli tedaviler mevcuttur. Bu tedaviler, ilişkinin gerçekleştiği zamanı değiştirmek veya oral ilaçlar kullanmak kadar basit bir şeyden IVF (in vitro fertilizasyon), embriyo testi, yumurta dondurma ve donör ve vekillerin kullanılması gibi daha ayrıntılı seçeneklere kadar uzanır. Başarılı bir hamileliğin anahtarı, mümkün olan en iyi tedaviyi sağlamak için kısırlığın nedenini dikkatlice değerlendirmektir. Çoğu durumda, basit bir çözüm sonuca götürebilir.

 

Ne Zaman Profesyonel Yardım Alınır?

Genel yönergelere göre, en az bir yıl hamile kalmak için mücadele etmedikçe, muhtemelen kısırlık hakkında bir uzmanla konuşmanız gerekmez. Bununla birlikte, 40 yaşın üzerinde olan, adet düzensizliği olan veya adet görmeyen, ağrılı adet gören, bilinen doğurganlık sorunları olan, endometriozis veya pelvik inflamatuar hastalık teşhisi konan, birden fazla düşük yapan veya kanser tedavisi gören kadınlar mutlaka jinekolog veya kadın doğum uzmanı ile  görüşmelidir. Oysa erkekler, düşük sperm sayısı veya spermle ilgili diğer sorunları, testis, prostat veya cinsel sorunlar öyküsü, kanser tedavisi görmüş, küçük testisler veya skrotumda şişlik veya ailede kısırlık sorunları öyküsü varsa bir doktorla görüşmelidir.

 

Çoğu insan, hayatlarının bir noktasında çocuk sahibi olmak için güçlü bir istek duyar. Bir kişi veya bir çift olarak, normal doğurganlığın ne olduğunu, kısırlık için risk faktörlerinin neler olduğunu ve gerektiğinde yardım istemek için doğru zamanı anlamanız önemlidir. Hamile kalamayacağınızı düşünüyorsanız, kadın doğum uzmanınıza erken görünün. Yaşınızın ve ne kadar süredir hamile kalmaya çalıştığınızın tedaviyi etkileyebileceğini unutmayın. 

 

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir