Nisanur OYAN, yaşanmış bir hikâye olan eseri “Gülfem ” hakkında merak edilenleri okurları için cevapladı.
- Bize biraz kendinizden bahseder misiniz?
Merhaba. Ben Nisanur OYAN. Gülfem adlı kitabın yazarıyım. Kendimden bahsetmeden önce sizlerle buluşmak büyük mutluluk, bunu belirtmek isterim. Güzel işlerde başarılı olan herkesi yürekten tebrik ediyorum. Kendime gelecek olursam… Küçük yaşta büyük kitabımız Kur’an-ı Kerim’ i hıfzetmeye başladım. Uzun bir yolculuktan sonra büyük başarı elde ettiğimi hala kendime inandıramasam da, yaşadığım mutluluk tarifsizdi Kur’an’ı Kerim’i ezber etmekle birlikte Arapça gramer dersleri ve okul derslerine devam ettim. Bunun yanında kitap okumayı çok seven biriyim. Yoğun ders temposundan biraz soluklanmak için ara verdiğimde hep kitap okurdum. Başımı yastığa koyduğumda illa ki bir kitap olur yanımda. Özellikle tarih kitaplarını daha çok seviyorum. Eski dönemin insanlarını tanımak benim için bugünü inşaa edebildiğim en önemli şey. Kahve içmeyi çok severim, kitap okurken harika ikili oluyorlar. Onun dışında okçuluk eğitimleri aldım ve hafızlık eğitimi vermeye devam ediyorum aynı zamanda. Film izlemeyi, yazı yazmayı, dergi okumayı da severim. Ve insanları da gözlemlerim ki bunun bende kitap yazarken çok faydası olduğunu söyleyebilirim. Ailem ile vakit geçirmekten özellikle kuzenlerim ile birlikte olmaktan ayrı mutluluk duyarım. Buradan hepsine saygılarımı sunuyorum. Bana olan destekleri için ne kadar teşekkür etsem az.
- Kendinizi ne zaman yazar olarak tanımlamaya başladınız?
Gülfem’i kitap halinde gördüğüm an desem. Abartmış olmam umarım. Aslında yazar olarak kendimi tanıtmak için belkide biraz erken olabilir mi bilmiyorum. Şu an ilk kitabım yayınlandı ve eserimin okurlar ile buluşması ayrı bir güzel. Okurlar tarafından takdir görüyorsa benim için en önemli olan budur. Takdir okuyucuların…
- Türkiye’de ve dünyada en beğendiğiniz yazar / yazarlar kimler?
Olmaz olur mu? Hem de çok. En başta gelenler arasında tarih kitaplarından bahsedecek olursam Halil İnalcık, İlber Ortaylı, Ahmet Şimsirgil ve Tufan Gündüz hocalarımız. İbrahim Kafesoğlu’nu da unutmamak gerek. Şairlerden Özdemir Asaf, Cemal Süreya, Arif Nihat Asya, Mehmet Akif Ersoy, Necip Fazıl gibi isimler gelir. Rus klasiklerinden Fyodor Dostoyevski, Lev Tolstoy, İvan Aleksandroviç Goncarov geliyor. Sır Arthur Conan doyle ‘nin Sherlock Holmes kitaplarını severek okuyorum. Türk romanlardan ise Ahmet Günbay yıldız, Şule Yüksel şenler, Kıyamoğlu Sancaktar geliyor. Bunların yanında da Mevlana, Baki, Eşrefoğlu Rumi , İbn-i Haldun ,ve İbn-i Sina, Farabi Şeyh Galip gibi şahsiyetler geliyor.
- İlk kitabınızı bastırmayı ne zaman düşündünüz?
İlk kitabıma başlamayı aslında pek cesaret edememiştim. Küçüklüğümden beridir hayalini kurduğum bir şeydi kitap yazmak. Ancak şartlar olgunlaşması gerekiyormuş ki bu güne nasip oldu. Acaba nasıl bir şey olacak diye düşünürken bugün kitabın okurlar ile buluşması, tarifsiz duygu. Bende ki cesaret belkide bu denli okuduğum kitaplardan etkilendiğim her konudan ve yazarların duygusundan aldığım cesaret olabilir.
- Ne tür okuyucu kitlesine hitap ediyorsunuz?
Gülfem bir kadın karakter ve kadınlara yönelik şiddetin acı gerçeğini anlatan bir hikâye. Ama sadece biz kadınlar değil, her yaş gurubunun okuyabilecek olduğu bir kitap Gülfem
- Kitabınızın teması nedir?
Zor şartlar altında yaşamış bir kadın. Kocasından şiddet gören, çalkantılı bir hayatı olan kadın. Kaybettiği çocuklarının hasreti ile yüreği yanan bir anne. Ama güçlü bir anne. Ve hayatta kalan oğulları için mücadele eden, asla vazgeçmeyen ve sonunda yaşamak istediği hayatı yaşayan bir kadın. Gerçek hayattan esinlenerek yazdığım bir hikâyenin kahramanı Gülfem. Yazarken ağlayıp, beni çok etkileyen bir hayat hikâyesi.
- İlham kaynağınız nedir?
İlham kaynağım Oğuz Atay. Ve okuduğum diğer kitaplarım. Okuduğum her metinin bende uyandırdığı hislerden yola çıkarak ulaştığım her liman. Yaşadığım her olay, hayattan aldığım dersler ve tecrübeler en büyük ilham kaynağım. Özellikle de ailem. Ve Allah’ın bana bahsettiği güzel nimetleri. Ne kadar şükretsek az. Allah sabredenlerle beraberdir ayeti ise ilhamın en büyüğüdür.
Sizler ile yaptığımız bu röportaj için çok teşekkür ederim. Okurlarıma, beni destekleyen aileme, kuzenlerimle, anneme ve babama özellikle de kız kardeşime teşekkür ederim. Birlikte Gülfem’i bu günlere getirdiğimiz için de ayrıca sizlere teşekkürü borç bilirim.